Защо живеем така?
Новини
Аватар на piamater от: piamater
на: 2015-04-12

Персонални социални работници за родителите, които не се грижат добре за децата си

2015-04-12
Това е едно от предложенията в Стратегически управленски план за интегрирани услуги за деца, изготвен от Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД).
„Идеята е децата в риск да не се извеждат от дома им, каквато е практиката сега. Вместо това трябва да се осигури семеен работник, който да работи с родителите в семейна среда“, обясниха пред „Монитор“ от ДАЗД.
Новата мярка ще се прилага само за случаите, в които оставането на детето в семейството не представлява заплаха за него. Това означава, че персоналният социален служител ще може да работи само със семейства, в които хлапетата
системно се оставят без контрол
Родителите, които пращат децата си да просят или мият стъклата на колите по кръстовищата също ще попадат под наблюдението на специален служител от „Закрила на детето“. Задачата на тези служители ще бъде да показват на майките и татковците какви грижи да полагат за децата си, за да бъдат добри родители.
Всяка година отделите „Закрила на детето“ извеждат
около 1000 непълнолетни в риск
от семействата им. По-голямата част от тези деца се настаняват при близки и роднини. В случаите, в които бабите и лелите не могат да се грижат за хлапетата, им се търсят приемни семейства. През това време майките и татковците посещават специални курсове за повишаване на родителния капацитет. След няколко месеца детето може да се върне в биологичното си семейство, в случай, че социалните работници преценят, че родителите са способни да се грижат за него.
От ДАЗД предлагат още
да се създаде регистър на насилниците
на деца. Целта е директорите на училища, детски градини и специализирани институции да могат да правят справки, за да не назначават за преподаватели и възпитатели хора, които вече са били регистрирани заради насилие над деца. Агенцията ще предложи и промени в Кодекса на труда, които да дадат право на работодателя да отстранява временно служител, срещу когото има подадено оплакване за насилие или друго нарушение спрямо дете. Всички предложения от ДАЗД ще бъдат представени на вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин до края на месеца.
Източник на информацията
Прегледи: 441

Добави коментар


За да публикувате коментар натиснете бутон със зелен цвят